Kako okupati nesaradljivog psa?

Kako okupati nesaradljivog psa?

Želite da okupate svog psa ali čim ga ubacite u kupatilo on se pretvori u psa iz romana Stivena Kinga. Šta sad?

Neki psi ne vole vodu ili je se plaše. U tim slučajevima mogu postati agresivni tokom kupanja. Moguće je  da povezuju vodu sa nekim negativnim iskustvom ili im se desilo nešto neprijatno tokom kupanja. Možda temperatura vode nije bila adekvatna  ili su se okliznuli u kadi.

Neki psi nisu navikuti da im neko drugi nešto radi ili ne mogu da podnesu zatvorene prostore te se teže privikavaju na nove okolnosti. To je često slučaj sa psima iz azila, službenim psima, čuvarima i psima koji su odrasli na farmama.

Ukoliko Vaš ljubimac agresivno reaguje u mometu kad shvati da ga vodite u kupatilo, morate promeniti taktiku.

Kako olakšati kupanje nesaradljivog psa?

U ovim slučajevima će Vam možda biti potrebna pomoć drugih ili pomoćna sredstva  poput igračaka, kako biste uspešno okupali psa. Takođe ćete morati da preduzmete mere zaštite kako se ni Vi ni pas ne biste povredili.

Pojedini psi se osećaju zarobljeno ukoliko ih stavite u zatvorenu tuš kabinu ili kadu, naročito ako vlasnik blokira izlaz.

Plašljivi psi kao i psi koji se ne kupaju često mogu reagovati agresivno ukoliko se osete ugroženim.

Zašto se neki psi plaše kupanja?

Pod kade može biti klizav i ukoliko ne postoji adekvatna podloga pas se može povrediti ili osećati nesigurno što takođe može prouzrokovati agresivnu reakciju. Imajte na umu da pas takođe može oceniti tuš kao nešto opasno ili nešto što ga na neki način ugrožava.

Značajno je lakše reagovati ukoliko možete da prepoznate uzrok negativne reakcije na kupanje. Ukoliko ipak ne možete ili je pas generalno nesaradljiv, važno je znati da postoje tehnike koje možete preduzeti kako biste oboje bili bezbedni a kuca lakše podela čitav proces. 

Kupanje nesaradljivog psa

Često Proveravajte Temperaturu Vode

Ni previše topla ni previše hladna!

Da li ste ikada uskočili u ledenu vodu? Nimalo nije prijatno, zar ne?!  Zamislite koliko je tek neprijatno Vašem psu. Ukoliko kupate psa hladnom vodom ne samo da će se šokirati nego će nesumnjivo želeti da pobegne iz neprijatne situacije.

No to ne znači da će ljubimac uživati u ključaloj vodi. Vi možda i uživate u tuširanju vrelom vodom. Međutm, imajte na umu da će pas smatrati da je vrelina podjednako neprjatna kao hladnoća. Pored toga, kupanje izuzetno vrelom vodom može biti opasno za pse.

Mlaka voda je idealna. Često proveravajte temperaturu vode tokom kupanja Vašeg ljubimca kako biste bili sigurni da ne postaje previše vruća ili previše hladna. 

Proveravajte temperaturu vode kada kupate psa

Koristite neklizajuću podlogu

Klizav pod kade je jedan od uzroka nezadovoljstva kod pasa. Ukoliko Vaš ljubimac stalno klizi u kadi, imaće utisak da gubi tlo pod nogama, i želeće da ode negde gde se oseća stabilno. Ovo se da lako rešti postavljanjem neklizajuće silikonske podloge na pod  kade ili tuš kabine.

Na ovaj način će kuca stajati na udobnoj površini i neće imati problema sa proklizavanjem. Osim toga,  Vama će biti jednostavnije da pokupite dlake i očistite kadu.

Izbegavajte preteranu stimulaciju

Kupanje je samo po sebi preveliki događaj, tako da će bilo kakva dodatna stimulacija više uznemiriti psa koji u tom slučaju može razviti negativna osećanja prema kupanju. Evo nekih stvari koje mogu uznemiriti Vašeg ljubimca I izazvati anksioznost:

  •    Zvuk tekuće vode. Ugasite tuš ili slavinu kada je pas u kadi.
  •    Šampon sa intenzivnim mirisom. Koristite šampone bez ili sa neprimetnim mirisom. Nemojte nikada kupati psa šamponom za ljudsku upotrebu. Meda Meggy šamponi su potpuno prirodni, blagi i prilagođeni potrebama pasa. 
  •   Osećaj koji stvara sama voda. Probajte da umesto sipanja vode direktno na psa koristite vlažni peškir. Nakon nekog vremena počnite da koristite prskalicu za tuširanje pasa koja je dizajnirana da održava blag mlaz.

Koristite strategije opuštanja

Nagradite psa kako biste ga naučili da ne treba da mrzi ili da se plaši kupanja. Evo predloga kako da to uradite.

  1.   Dovedite ljubimca u kupatilo odnosno mesto gde imate nameru da ga     okupate. Dajte mu poslasticu jer je mirno došao sa Vama.
  2.   Stavite psa u suvu kadu i dajte nagradu.
  3.   Pustite vodu da teče nekoliko sekundi dok je pas u kadi i nagradite.

Možete koristiti ovaj metod sve dok ne dođete do trenutka da je kada puna. Potrebna je upornost i mnogo vežbe ali je sjajan način da izgradite dugoročno poželjno ponašanje.

Ovaj tip pozitivnog treninga podrazumeva da koristite omiljene poslastice Vašeg ljubimca.

Nagradite psa tokom kupanja

Dajte ljubimcu tokom kupanja nešto što će ga zabavljati

Ne smemo zaboraviti staru dobru distrakciju. Sjajan način da umanjite anksioznost kod psa i skrenete mu misli tokom kupanja je da mu date nešto čime će se zabavljati. Pas će imati zanimaciju a Vama će biti mnogo lakše da ga okupate.

Jedna od najboljih stvari po našem mišljenju je podloga za lizanje.Smanjuje stres, animira psa i aktivira mozak. Pored toga je izuzetno ukusan način da pomognete psu da pregura kupanje.

Princip je prilično jednostavan. Razmažite malo jogurta, kikiriki putera ili namaza od bundeve na omiljenu igračku ili voće Vašeg ljubimca i dajte mu da liže dok ga kupate.

Savet stručnjaka: stavite namaz u zamrzivač nekoliko minuta pre nego što date psu. Tako će zanimacija trajati duže.

Ukoliko primetite da je pas vrlo uznemiren tokom kupanja napravite pauzu. Imajte na umu da pas na taj način pokušava da Vam ukaže da nešto nije u redu. Pokušajte ponovo kasnije  ili se posavetujete sa veterinarom kako biste bili sigurni da ne postoji neki zdravstveni razlog poput povrede ili oštećenja kože koji stvara nelagodu..

Dajte ljubimcu tokom kupanja nešto što će ga zabavljati

Maksimalno iskoristite vreme za kupanje

Svesni smo da ovo nisu uvek najradosniji trenuci sa Vašim psom. S tim u vidu, važno je da maksimalno iskoristite vreme provedeno u kupanju psa. Od izuzetne važnosti je da koristite isključivo šampon za pse.

Međutim, znajte i da nisu svi šamponi za pse napravljeni na isti način. Mnogi proizvođači se fokusiraju na miris. Jaki mirisi ukazuju na prisustvo veštačkih mirisa u šamponu, koji imaju štetno dejstvo na zdravlje pasa.

Zašto je važno da vodimo računa koji sastojci se nalaze u šamponu za naše pse?

Potreban Vam je šampon koji pruža mnogo više. Meda & Meggy misli i na pse koji imaju problem sa svrbljivom i iziritiranom kožo, tako da nudi i Šampon za Iziritiranu i Oštećenu kožu koji

  •         Ublažava svrab
  •         Pomaže zarastanje rana
  •         Smanjuje linjanje
  •         Poboljšava kvalitet krzna

Kad već pričamo o kupanju, pozivamo Vas da obratite pažnju na Šampon za suvo pranje, koji je sjajna opcija u trenucima kada nemate ni snage ni vremena da okupate svog ljubimca.

Pored toga, čak i ako kuca uživa u kupkama, kao što znate prečesto kupanje može biti štetno za kožu i dlaku. Šampon za suvo pranje je idealno rešenje za one četvoronošce koji više od svega vole da se lepo isprljaju tokom igranja sa svojim drugarima. 



Nazad na blog