Zašto je važno da vodimo računa koji sastojci se nalaze u šamponu za našeg psa?

Zašto je važno da vodimo računa koji sastojci se nalaze u šamponu za našeg psa?

Znate li da aktuelni statistički podaci pokazuju da je rizik oboljevanja od karcinoma oko 50 % kod pasa starijih od dve godine?!

Dodatno uznemirava činjenica da se uzročnici 95 % malignih oboljenja kod pasa mogu pronaći u okruženju, dok se 5% pripisuje genetici.

Zatečeni ste? Možemo reći da nas to ne čudi.

prirodna kozmetika za pse

No, nije da Vam je neophodna doktorska disertacija iz matematike kako biste razgoventnuli ovu jednačinu.

Toksini iz spoljne sredine + pas = karcinom

Lako se da zaključiti da je jedan on najvažnijih zadataka vlasnika pasa da učine sve u njihovoj moći da smanje izloženost ljubimaca različitim toksinima iz spoljne sredine.

Odavno već znamo da korišćenjem sintentičkih hemijskih proizvoda za čišćenje, kao i sredstava za gašenje požara, herbicida, insekticida i prerađene hrane bespotrebno izlažemo naše pse raznim otrovnim materijama.

No, stvari nisu tako jednostavne kada govorimo o šamponima za pse. 

Koji sastojci se nalaze u šamponu Vašeg psa?

Zašto je toliko važno sa kakvim sastojcima koža pasa dolazi u kontakt?

Imajte na umu da je koža psa njegov najveći organ i sve što se nanosi na nju i krzno može se lako apsorbovati u telo. Zbog toga je od izrazitog značaja izbeći upotrebu preparata koji sadrže sintetičke i toksične sastojke.

Kao što možete primetiti, svi proizvođači šampona za pse reklamiraju svoje proizvode rečima kao što su “organski” i “prirodni”, kako bi poboljšali prodaju.

Praksa predstavljanja proizvoda prirodnim odnosno organskim u cilju privlačenja kupaca se često naziva “zeleni marketing”. Međutim , kad je reč o ovoj vrsti marketinga, često je teško utvrditi ispravnost I istinitost tvrdnji proizvođača. Pored toga, iziskuje dosta vremena.

Malo ko danas ima vremena da proverava i istražuje kako bi utvrdio da li je zaista reč o potpuno prirodnom ili sintetičkom proizvodu? A na kraju, nije ni reč samo o tome da li su sastojci prirodni ili ne već i utiču li negativno i na koje načine na zdravlje psa.

Pre nego što smo saznali više o zelenom marketingu, verovali smo svemu što proizvođači kažu o svojim proizvodima. Koliko smo samo bili naivni. 

Sastojci koje treba da izbegavate prilikom odabira šampona za pse

Koje sastojke Vaš pas ne želi u svom šamponu?

Kada smo osnovali Meda & Meggy, sastavili smo spisak sastojaka koje nikada ne bismo koristili u našim šamponima za pse.

Određeni sastojci mogu predstavljati ozbiljne zdravstvene pretnje za psa.

Mnogi od ovih sastojaka se dovode u vezu sa kožnim alergijama, hormonalnim disbalansom, trovanjem, i na žalost karcinomom. Većina sastojaka koje ćete pronaći u komercijalnim šamponima za pse su u zemljama širom sveta zabranjeni u kozmetici za ljude. 

Među najštetnijim sastojcima su:

 

1. MIRISI

Ukolko primetite reč “arome” na spisku sastojaka, znajte da treba da postanete sumnjičavi. Pod “aromama” se podrazumevaju stotine hiljada sastojaka koji nisu prirodni i koje ne želite da stavite na vašeg psa. 

 

2. VEŠTAČKE BOJE

Svetlo plavi šampon za pse verovatno izgleda privlačno. Međutim, važno je znati da može sadržati neprirodne potencijalno štetne boje.

Izotiazolinon metilizotiazolinon i metilhloroizotiazolinon - izazivaju jake kožne alergijske reakcije. Pokušajte da ih izbegnete u što većem luku.

 

Sulfati su opasni za kožu pasa

3. MEA/COCOMIDE DEA

Tačno je da je ovaj proizvod derivat kokosa, kao i da je kokos donosi sjajne benefite za Vašeg psa (I za vas). Ali kako se Cocomide DEA dobija preradom kokosa, ovom orahu se tokom procesa menja hemijski sastav tako da on postaje “umereni uzročnik karcinoma”. Cocomide DEA se dovodi u vezu sa poremećajem rada štitne žlezde i disbalansom hormona, te se smatra toksičnim.

 

4. MINERALNO ULJE

Mineralno ulje je nus proizvod “destilovanog benzina dobijenog obradom sirove nafte”. Mineralno ulje prekriva kožu debelim neprobojnim slojem, što onemogućava prirodnu eliminaciju nepotrebnih masnoća i toksina. Odnosno, mineralno ulje zadržava sve toksine na koži. 

 

 5. PARABENI

Parabene ćete naći kako u mnogim šamponima za pse tako i u kozmetičkim proizvodima za ljudsku upotrebu. Prilikom čitanja etiketa viđamo ih pod različitim imenima kao što su –butilparaben, metilparaben, propilparaben, benzilparaben, etilparaben izopropilbaraben.

Istraživanja pokazuju da neoštećena koža izuzetno brzo apsorbuje parabene. Mogućnost parabena da direktno utiču na kožu kao i da imitiraju ćeliijske receptore igra značajnu ulogu u razvoju karcinoma.

Već znamo da je samo oko 5% karcinoma kod pasa pruzrokovano genetikom, dok je za preostalih 95% uzročnike treba tražiti u spoljnoj sredini i načinu života.

Kako nam je zdravlje na prvom mestu u obavezi smo da vodimo računa o sastojcima i da izbegavamo sastojke koji imaju potencijal da ugroze naše i zdravlje četvoronožnih članova naših porodica.Kod izbora šampona se zapravo sve svodi na korišćenje sastojaka koji nisu ni u kom pogledu toksični.

Zašto je važno izbegavati parabene i sulfate u šamponima za pse?

6. SULFATI

Premda postoji mnogo hemijskih sastojaka koji proizvod čine gušćim, najčešće se koriste sulfati. Oni takođe dovode do stvaranja pene tokom kupanja, čine da dlaka odnosno krzno bude glatko i sjajno i zadržavaju prljavštinu tokom ispiranja.

Sulfati takođe spiraju i prirodna ulja koja se nalaze u koži psa, te izazivaju iritaciju kože. Ukoliko ne dođe do infekcije, doduše, nećete primetiti da je koža psa iritirana jer je teško uočiti promene ispod krzna.

Pored ovih, sastojke koje jos treba da izbegavate:

  • Propilene glikol
  • Ftalati
  • Metilparaben
  • Formaldehid
  • Cocamidopropil Betain
  • Isopropil alkohol
  • Isopropil (SD-40)

Ukoliko komercijalne proizvode koristite samo jednom, malo je verovatno da će doći do problema.

Međutim ukoliko ih koristite regularno, toksini će se nagomilavati na koži i krznu Vašeg psa dok ne dodje do “prekretnice” u vidu razvoja ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Ovo nije “obično trabunjanje”.

Ovo su činjenice. 

Korišćenje proizvoda čiji sastojci nemaju apsolutno nikakva štetna dejstva je mala promena koju možete uvesti u život svog psa kako biste umanjili izloženost toksičnim supstancama iz spoljne sredine a time i rizike po zdravlje Vašeg ljubimca.

Kako da izaberete dobar šampon za svog psa?

Šta je još važno sem toga da šampon ne sadrži toksične sastojke?

Odluka o prelasku na Meda & Meggy šampone je jednostavna ali učinak je ogroman.

Uvođenjem ove promene smanjujete izloženost toksičnim supstancama.

Uz to, svaki od pažljivo izabranih sastojaka, donosi konkretna lekovita svojstva.

Na posletku, zar ne bi kupanje Vašeg psa trebalo da bude jedna od najbezbednijih stvari u kojima zajedno uživate.

Proverite celokupnu Meda Meggy kolekciju!

 

 

 

Nazad na blog