Kako pružiti potrebnu negu i zaštitu našim psima tokom letnjih dana?

Kako pružiti potrebnu negu i zaštitu našim psima tokom letnjih dana?

 

Iako sva godišnja doba imaju svoje čari, većina nas se najviše raduje letu. A kako i ne bismo? Leto donosi dugi tople dane i više vremena koje možemo provesti napolju u igri i drugim aktivnostima.

Poput nas, naši psi su takođe daleko aktivniji tokom letnjih meseci. Međutim, dok uživate u divnom vremenu, igrajući se sa svojim psom, važno je da se upoznate sa adekvatnom negom pasa tokom letnjih dana. Evo koje savete Meda & Meggy imaju za vas!

Kako negovati pse tokom letnjih dana?

Šta treba da znamo o šišanju i doterivanju pasa tokom leta?

Psi, kao i deca uostalom, najviše vole da se isprljaju kad su napolju. Spremite se za redovno kupanje, četkanje, šišanje i ostale radnje koji spadaju u negu pasa tokom letnjih meseci. 

U zavisnosti od samog psa, rase, karaktera, i tipa dlake to može značiti da ćete učestalije kupati svog psa, ispirati dlaku nakon plivanja ili šišati je. Možda ćete čak češće trebati usluge profesionalog grumera odnosno frizera za pse.

Međutim, imajte na umu da kupanje pasa ne bi smelo biti ni prečesto, iz razloga što bi vremenom moglo dovesti do dodatnog isušivanja kože, što može rezultirati i ozbiljnijim posledicama. Koliko često treba da kupate psa?

Idealno rešenje, naročito tokom letnjih dana, jeste upotreba Šampona za Suvo Pranje, koji predstavlja odličnu alternativu za pravu kupku i osveženje za naše drugare tokom vrućina.

Kako da zaštitimo pse tokom letnjih dana?

Šišanje pasa tokom letnje sezone

Dok je sasvim u redu neke pse šišati veoma kratko, pa čak i brijati, kod drugih rasa se šišanje na kratko ili brijanje ne proporučuje osim u slučajevima kada prema proceni veterinara odnosno kožnog specijaliste postoji potreba.

Neophodno je razmotriti ideju o puštanju dlake da potpuno izraste nakon šišanja odnosno brijanja kako bi se izbegle posledice u vidu trajnog gubitka dlake. Što se tiče učestalosti šišanja najbolje je konsultovati frizera ili veterinara koji vodi vašeg psa. 

Ponekad je potrebno razmotriti parcijalno doterivanje što podrazumeva skraćivanje noktiju i šišanje dlake na šapama. Ukoliko ste upoznati sa procedurom to možete uraditi sami. Međutim ukoliko niste sigurni savetuje se da potražite pomoć stručnjaka.

Šišanje pasa tokom letnjih dana

Pružite potrebnu negu psa nakon plivanja

Plivanje je fenomenalna aktivnost koju voli većina pasa. Naravno to ne značilo da svi vole da plivaju, ali može se sa sigurnošću reći da velika većina zaista uživa.  

Plivanje takođe predstavlja sjajnu vežbu za pse jer u poređenu sa trčanjem u znatnoj manjoj meri oštećuje zglobove. Boravak u vodi istovremeno hidrira dlaku i kožu.

Nega pasa nakon plivanja

Uvek je preporučljivo, ukoliko je moguće, isprati krzno psa čistom vodom nakon kupanja.  Zdravim psima nije neophodno čistiti uši nakon plivanja. No, ukoliko je moguće bilo bi dobro da ih prebrišete mekom gazom ili pamučnim tupferom natopljenim rastovorom za uši kako bi ostale suve.

Preterano ispiranje ili čupanje dlaka iz ušiju može biti pogubno  tako da je neophodna konsultacija sa veterinarom pre donošenja odluke o ovoj „ rutinskoj proceduri za negu ušiju“.

Ukoliko uočite probleme sa ušima odmah se obratite veterinaru ili specijalisti za negu kože ušiju.

Negujete i zaštitite šapice psa tokom letnjih vrućina

Skraćivanje dlake na šapama može biti korisno. Ovo je naročito važi kad je reč o aktivnim  psima koji provode dosta vremena u prirodi. Šišanjem dlake na šapama se sprečava da se različite korovske i biljke poput lisičijeg repa, kao i grančice zakače za dlaku.

Takođe je korisno i redovno skraćivanje noktiju. Mogućnost lomljenja ili povrede je značajno manja kada su nokti kratki i adekvato negovani. Ukoliko Vaš ljubimac dopušta da mu sečete nokte radite to što češće. Ako baš i nije srećan kad mu sečete nokte moguće je da će tolerisati uz poslastice. 

Skraćivanje noktiju pasa tokom leta

Imajte na umu doduše da neki psi apsolutno preziru koncept skraćivanja noktiju. U takvim slučajevima najbolje je raditi zajedno sa veterinarom ili frizerom kako bi skraćivanje noktiju imalo efekta i u konačnici rezultiralo prihvatanjem ove prakse. 

Takođe je važno znati da neki psi lakše prihvataju trimer za nokte nego grickalicu. Moguće da će biti potrebno dosta vremena da se pas navikne na skraćivanje noktiju. Važno je da budete uporni dok ne dođete do toga da to makar postane prihvatljiva aktivnosti. A ko zna možda će Vaš ljubimac ipak shvatiti da mu skraćivanje noktiju prija!

Kako zaštiti šape od hodanja po vrelom asfaltu?

1.       Vodite psa u šetnju kad je svežije

Naravno da treba da vodite psa u redovne šetnje. No vodite računa o tome kada i gde šetate. 

Najbolje vreme za uživanje u šetnji sa psom je tokom ranih jutarnjih ili kasnih večernjih sati jer je tada asfalt hladniji.  Ukoliko je moguće izbegavajte šetnje tokom podneva kada sunce najjače greje jer su trotoari često usijani.

 

2.       Očvrsnite pseće šape

Ukoliko šetate sa psom u periodima kada su temperature niže, odnosno tokom jutra i večeri, preproručljivo je da hodate po trotoarima. 

Ne samo da nema rizika od oštećenja šapica, već će ih hodanje po hladnom asflatu očvrsnuti. Na taj način se umanje rizik od eventualnih opekotina u budućnosti.

 

3.       Držite se travnjaka

Ako ipak povedete psa u šetnju po vrućini potrudite se da se držite travnatih površina i parkova sa dosta hlada. Nemojte se zadržavati na trotoarima i pločnicima kako bi ste izbegli opekotine. Park je sjajno mesto za šetnju tokom vrelih podneva.

Šetnje pasa tokom letnjih vrućina

4.       Koristite balzam za šapice

Balzam je sjajno rešenje za pseće šapice. Izuzetno jednostavno se nanosi na jastučiće i garantovano štiti od hodanja po štetnim površinama. 

Meda & Meggy Balzam za šape obnavlja i neguje kožicu na šapama, i zbog svojih potpuno prirodnih sastojaka, možete biti potpuno bezbrižni ukoliko Vaš pas malo i policka balzam nakon nanošenja.

Pruža zaštitu za šapice bilo da je reč o vrelom asfaltu ili štetnim supstancama poput soli koja se koristi u zimskim uslovima.

 

5.       Pažljivo pregledajte šape

Potrudite se da svakodnevno proveravate šapice i redovno perete jastučiće. Na taj način ćete najlakše primetiti ukoliko postoji neki problem. 

Takođe, ukoliko uočite da Vaš ljubimac liže šape ili se ponaša neobično posetite veterinara kako bi se brzo ustanovio problem i odredio odgovarajući tretman.

Nega šapa pasa tokom leta

Obezbedite psu dovoljno sveže vode!

Poput nas, psi tokom leta češće piju vodu. Redovno im punite činiju sa vodom. Neki psi ne podnose dobro vrućinu i ne mogu da budu dugo aktivni tokom leta. 

Uvek imajte na umu rasu, starost i zdravstveno stanje vašeg psa i vodite računa o tome da se izlaže naporu u granicama bezbednog.


Dodatni saveti za bezbrižne letnje dane

  •         Sprečite boravak Vašeg psa na travnjacima koji su tretirani hemijskim sredstvima  iili đubrivom u protekla 24 sata. Takođe sprečite kontakt sa toksičnim biljakama i cvećem.
  •         Raspitajte se kod veterinara o najboljem sredstvu protiv buva, krpelja i komaraca koji su prenosioci srčanog crva. Imajte na umu da postoje organizacije koje Vam mogu pomoći oko troškova kvalitetne nege tokom čitavog života Vašeg ljubimca.
  •         Nikada, ali nikada ne ostavljajte psa samog u kolima tokom leta. Čak ni ako izlazite na kratko iz automobila, ili odškrinete prozore, ni slučajno ne ostavljajte psa samog. U automobilima je često pretoplo i ubrzo može doći do toplotnog udara sa fatalnim ishodom.
  •         Budite sigurni da je Vaš ljubimac blagovremeno primio sve neophodne vakcine. Tokom letnjih meseci psi provode mnogo više vremena napolju gde dolaze u kontakt sa drugim životinjama. Iz toga razloga je rizik prenošenja zaraznih bolesti veći.

Olakšajte letnje dane svom psu

Nazad na blog