Kako ukloniti buve kod psa

Kako da efikasno uklonite buve kod svog psa?

buve kod pasa

Većina vlasnika pasa će se složiti oko toga da su jedna od najvećih muka sa kojima se njihovi psi susreću buve.

Ovi sitni, tamnobraon insekti su definitivno najdosadniji paraziti, a najviše vole tople, letnje dane. Iako ne mogu da lete, buve imaju jake zadnje noge što im lako omogućava da pređu na životinju.

Ujed buve kod pasa može izazvati dosadan svrab, ali za one koji su posebno osetljivi i za one alergične od ujeda buva, ovaj svrab može biti izražen i gotovo nepodnošljiv za naše ljubimce.

Zbog toga se psi nekontrolisano grebu i žvaću što može dovesti do ozbiljnih povreda i oštećenja kože i dlake, pa čak i infekcija kože.

Kako ćete prepoznati prisustvo buva kod psa?

Iako je svrab lako registrovati kod pasa, nekad nam nije najjasnije koji je njegov uzrok.

Ipak, buve možete videti golim okom i lako ćete uočiti da skaču po površini kože Vašeg psa. Ne vole svetlost, tako da ćete ih lakše pronaći u predelu stomaka i prepona. 

Pored toga, ako uočite flekice na koži Vašeg psa poput tamnih mrlja bibera, to može biti znak da su buve prisutne. One zapravo predstavljaju izmet buva.

Ovo možete lako proveriti. Neka Vaš pas stane na beo peškir i dobro ga očetkajte. Ako uočite ove mrlje na peškiru koje u dodiru sa vodom postaju crvene, to znači da vaš pas ima buve. 

Koji je najbolji način za eliminisanje buva kod pasa?

Tablete

Kao jedan od najbržih načina za eliminaciju buva kod pasa, pokazale su se pilule protiv buva i krpelja. Ima ih više vrsta, neke zahtevaju recept, dok druge ne.

Stoga, vrlo je važno da se prvenstveno konsultujete sa veterinarom koja vrsta pilula će Vašem psu najviše odgovarati.

Neki od lekova koji se izdaju na recept počinju da ubijaju buve u roku od pola sata do dva sata. Drugi pak ne štete odrasloj buvi već sprečavaju njihovo množenje.

Drugi proizvodi protiv buva

Iako se pilule, naročito one na recept, pokazuju daleko najdelotvornijim u borbi protiv buva, postoje i drugi načini koji mogu pomoći u njihovom uklanjaju, mada manje efikasno. 

To su ogrlice protiv buva, praškovi i sprejevi protiv buva. Mnogi veterinari su uočili da psi i nakon upotrebe ovih proizvoda imaju buve, dok su se kod nekih pokazali efikasnijim. 

Uklanjanje buva iz Vašeg doma

Kada se pozabavite sa Vašim psom, ne zaboravite da uklonite buve koje su se zadržale na posteljini i tepisima Vašeg doma. 

Posteljinu dobro operite u toploj vodi sa sapunom. Tepihe treba dobro usisati i vrećicu odmah izneti napolje.

Imajte na umu ipak da ni temeljno usisavanje neće u potpunosti ukloniti sve buve i da će verovatno biti potrebno i hemijsko čišćenje. 

Nakon ovog procesa, vreme je za proizvode protiv buva. U domovima gde žive mala deca, sigurnije je koristiti one na bazi borne kiseline kako bi se izbegle jake hemikalije.

Efikasni načini da oslobodite psa buva


Ukoliko prepoznate da vaš pas ima buve, pre svega obavezno se konsultujte sa veterinarom koji će Vas najbolje usmeriti koji proizvod i način borbe protiv buva će za Vašeg ljubimca biti najefikasniji.

Nazad na blog