Glavni uzroci neprijatnih mirisa kod pasa

5 glavnih uzroka neprijatnih mirisa kod pasa

Da li ste primetili neprijatne mirise kod Vašeg psa?

Pored toga što nam kvare momente koje provodimo sa njima, loši mirisi takođe mogu biti znak postojanja zdravstvenih problema, zbog čega ih ne smemo ignorisati.

U nastavku teksta možete se upoznati sa najčešćim uzrocima neprijatnih mirisa kod naših najboljih drugara i načinom njihovog rešavanja.

Šta izaziva neprijatne mirise kod pasa?

Uzroci neprijatnih mirisa kod pasa?

Ovo su neki od najčešćih razloga koji mogu da dovedu do neprijatnog mirisa kod Vašeg psa:

 

DENTALNI PROBLEMI

Loš zadah se javlja kod pasa najčešće zbog nakupljenih naslaga i kamenca na zubima. Pored toga, kod nekih rasa se često javljaju i bolesti desni.                                              

Kako bi svog psa oslobodili neprijatnog zadaha i istovremeno sprečili nastanak dentalnih oboljenja, neophodno je da ih redovno čistite sredstvima predviđenim za oralnu higijenu pasa.

Nikako ne biste smeli koristiti pastu koju mi koristimo iz prostog razloga što ona sadrži jake hemikalije koje su štetne za zdravlje pasa. 

                                                                          

GASOVI                                                         

Gasovi su uobičajeni kod pasa, međutim ako posle njih ne možete da izluftirate sobu, to znači da Vašem psu nešto ne odgovara u trenutnoj ishrani. 

Najbolje bi bilo da se konsultujete sa veterinarom na koji način bi trebalo promeniti njegovu ishranu.                

                                

ALERGIJE                                                       

Sezonske alergije ili alergije na hranu kod pasa mogu izazvati upalu kože i prekomerno lučenje prirodnih ulja. Na taj način se stvara specifičan, neprijatan miris.

Loša ishrana, tačnije prekomerna konzumacija ugljenih hidrata i prerađene hrane, može dovesti do ove pojave.

U tom slučaju ishranu treba korigovati, i preći na visokoproteinsku i neprerađenu. Pored toga, postoje i tablete protiv alergija koje mogu biti od velike pomoći.  

                                              

INFEKCIJE UHA                                                

Zdravo uho obično ima dobru zaštitu od bakterija i gljiva, ali ukoliko pas pati od alergija i hormonskog disbalansa, može lako doći do širenja bakterija koje dovode do nastanka neprijatnog mirisa u ušima.

Zbog toga je čišćenje ušiju neophodan korak u održavanju njihove higijene i zdravlja.

 

PROBLEMI SA KOŽOM

Iako je verovatno jedna od najčešćih, pseća seboreja nije jedini problem kože koji može izazvati miris. Alergije, hormonska neravnoteža, gljivice, paraziti i lokalizovane upale mogu dovesti do prekomernog rasta kvasca ili bakterija na koži i izazvati neprijatan miris.

Nelagodnost vašeg psa će dovesti do prekomernog grebanja i lizanja što može izazvati sekundarnu bakterijsku infekciju. Sekundarna bakterijska infekcija još više pogoršava miris.

Svaki neprijatan miris na koži vašeg psa treba da skrene pažnju svom veterinaru pre nego što preraste u nešto zaista štetno.

    Kako se rešiti neprijatnih mirisa kod psa?              

    Sada kada ste upoznati sa tim koji su najčešći uzroci neprijatnih mirisa kod Vašeg ljubimca, neophodno je da znate šta možete učiniti povodom toga.

    • Vodite računa o dentalnoj higijeni Vašeg psa: na taj način ćete redukovati šanse za nastanak oralnih oboljenja i infekcija i sprečiti nastanak lošeg zadaha                
    • Proveravajte uši svog ljubimca, čistite ih i osušite ih nakon kupanja. Takođe, trudite se da dobro očistite i osušite nabore na koži i ušima  
    • Redovno ga kupajte: koristite prirodne preparate koji ne sadrže hemikalije opasne po zdravlje pasa                                                            
    • Hranite ga zdravo i uravnoteženo: ukoliko niste sigurni kakva ishrana najbolje odgovara Vašem psu, zatražite pomoć veterinara                     

    Ovim koracima ne samo što ćete Vašeg psa osloboditi neprijatnih mirisa, već ćete i doprineti održavanju njegovog zdravlja i dugovečnosti.

    A svi mi želimo da su naši psi pre svega srećni i zdravi!

    Nazad na blog